Twitter maakt mensen asociaal

TwitterInternet is een medium waarop we heel simpel, ongeremd en plat uitspraken kunnen doen. Sommige mensen hebben het idee dat zij op internet, zoals bijvoorbeeld op Twitter of Facebook, alles kunnen zeggen, ook al is het nog zo kwetsend.

Vrouwen kwetsen vrouwen

Zowel mannen als vrouwen hebben hier een handje van aan. Maar in de meeste gevallen gaan de nare uitspraken over vrouwen. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat een even grote groep mannen als vrouwen woorden als kwetsende opmerkingen en scheldwoorden verspreiden over social media.

De onderzoekers hebben hiervoor meer dan zes miljoen tweets doorgespit. Ongeveer 18% van deze tweets was een haatdragende uiting over vrouwen. Er is hier een woord voor bedacht, omdat het zo vaak voorkomt, namelijk ‘slutsharming’.

Sarah Millican

Comédienne Sarah Millican ondervond de ongezouten kritiek via social media aan den lijve. Zij droeg een bloemetjesjurk op de BAFTA’s uitreikingen in de Engelse hoofdstad, maar niet iedereen was daarvan gecharmeerd. Ze werd niet gespaard en kreeg een ontiegelijke hoeveelheid kritiek naar haar hoofd geslingerd via Twitter. Het hield maar niet op en daarom besloot ze er een column aan te wijden. In deze column heeft ze de mensen die haar enkel beoordeelde op haar uiterlijk de waarheid verteld. Vooral met die anonieme negatieve tweets heeft ze de vloer aangeveegd. Ze schrijft dat ze zelf bepaalt wat ze draagt en dat ze geen boodschap heeft aan ongefundeerde meningen van onbekende mensen via social media.

Trending op Twitter

Er is een trend te zien in de resultaten van het onderzoek. Waar vroegen alleen mannen bepaalde negatieve woorden zeiden en uitspraken deden, doen nu vrouwen daar ook net zo hard aan mee om hun eigen geslacht de grond in te stampen. Vrouwen krijgen steeds vaker te maken met misbruik en bedreigingen via het internet. De mannen komen er over het algemeen beter vanaf dan de vrouwen, volgens het onderzoek. Misschien moeten we maar weer gewoon beter leren kennen in plaats van onze verveling op de verkeerde manier via internet tegengaan. Als je echt niet van je beeldscherm verwijderd kan zijn kun je ook een serieuze relatie zoeken online, maar laat anderen in hun waarde!