Site pictogram The perfect match for you!

Waar praat je over tijdens de eerste date?

de eerste date

Je hebt het lef gehad om inderdaad die leuke jongen of meid mee uit te vragen voor de eerste date. Maar dan slaat de angst toe: Wat moet ik zeggen? Een belangrijk punt, want het is erg gênant als er ongemakkelijke stiltes vallen. Laat ik je meteen maar even uit de droom helpen: In dit artikel ga ik je géén kant-en-klare gespreksonderwerpen geven! Maar wat dan wel?

Stilte…

Een stilte tijdens een date, speciaal een eerste date, kan erg ongemakkelijk zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat het in de meeste gevallen de mannen zijn die hier het meest bang voor zijn, en daar zo op gefixeerd raken dat er inderdaad ongemakkelijke stiltes kunnen vallen. Vrouwen zijn over het algemeen wat spraakzamer. Ik spreek in het algemeen, want er zijn natuurlijk ook mannen die zeer goed gebekt zijn en daarmee waarschijnlijk heer en meester zijn in het betoveren van vrouwen met interessante verhalen.

Maar met name deze laatste groep, de ‘praatzieke’ mensen, is aan de andere kant ook heel vaak het onderwerp van klachten en ongenoegen. Ze kunnen uren achter elkaar over zichzelf praten, over hun werk, wat ze allemaal wel niet bereikt hebben, over de laatste vakantie in Indonesië en hoeveel dat allemaal wel niet gekost heeft. Leuk om te horen, maar niet uren achter elkaar. Een monoloog zoals dit is een grote afknapper voor de meesten!

De indruk die de praatzieke persoon daarmee maakt, is dat deze zijn of haar onzekerheid en saaiheid wil maskeren met allerlei stoere verhalen om daarmee indruk te maken. Stop daar ogenblikkelijk mee! Het gaat er niet om WAT je bent, maar om WIE je bent!

Waar praat je nu echt over tijdens de eerste date?

Er is eigenlijk maar één onderwerp waar je de hele avond uit kunt putten: De persoon die tegenover je zit! Waar gaat het om tijdens die eerste date? Juist: Elkaar een beetje leren kennen, wie je bent als persoon en hoe je je voelt. Hoeveel je verdient en welke belangrijke positie je wel niet hebt, is niet interessant. Ok, uitzonderingen daargelaten…

De praatzieken onder ons, moeten zich dus leren beheersen. Voor zowel de praatzieken als voor de verlegen types geldt hetzelfde advies: Concentreer je op de persoon die tegenover je zit, en de juiste gespreksonderwerpen komen vanzelf.

Het principe is om zo veel mogelijk te weten te komen over de persoon die tegenover je zit. Over hoe deze zich voelt, wat diegene denkt en hoe deze in het leven staat. Dit kun je doen door te vragen, maar dan wel op een persoonlijke manier. Je moet blijk geven dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat de ander bezighoudt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik heb op je profiel gezien dat je een reis naar Indonesië hebt gemaakt. Hoe was dat voor jou?”

Met deze laatste vraag geef je duidelijk aan dat je géén interesse hebt in een toeristische beschrijving van dat land, maar dat je oprecht interesse hebt voor de beleving, de gevoelens en de emoties die deze reis losgemaakt heeft bij de ander.

Alleen op deze manier maak je de ander duidelijk dat je (oprecht) geïnteresseerd bent in de persoon zelf, en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Het geeft de ander een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daarbij komt dat de ander zich ook veel opener op gaat stellen en dus uiteindelijk meer gaat vertellen over zichzelf. Uiteindelijk zal de interesse die jij toont er voor zorgen dat de ander je leuker gaat vinden, en dus ook interesse in jou gaat tonen. Je kunt dus dezelfde soort vragen terug verwachten. Vertel dan ook gewoon hoe je je voelt en wat je emoties zijn.

Het is natuurlijk belangrijk om het gesprek draaiende te houden, dus hiervoor een kleine maar effectieve tip: Eindig je antwoord/verhaal altijd met een vraag naar de ander toe. Het moet natuurlijk wel een relevante vraag zijn. Op deze manier hou je het gesprek gaande en zullen er geen ongemakkelijke stiltes vallen.

Dit klinkt nu allemaal erg kunstmatig en technisch, maar dat hoort het natuurlijk niet te zijn. Oprechte interesse in combinatie met goed luisteren, hoort een tweede natuur te zijn. Alleen dan kun je op een leuke manier contact maken met een ander. En dan bedoel ik ook echt: Contact maken!

Mobiele versie afsluiten